Budapest ----> Csesznek ~ 112 km

Cseszneki vár

Bakonyi kirándulásaink során, a 82-es út egyik parkolójából már sokszor megcsodáltuk Csesznek várát. Itt volt az ideje a rom meghódításának!

A vár közelében, a főút mentén kiépített parkoló várja az autósokat. Elvileg 300Ft/ alkalom, de nem találtam sem az érkezéskor, sem a távozáskor embert, akinek kifizethettem volna a díjat. A várhoz egy étterem mellett lehet felmenni A belépőjegy felnőtteknek 500Ft gyermekeknek, nyugdíjasoknak 300Ft-ba kerül (2013-as adat).

A falu láthatóan, és érezhetően nagy szeretettel várja a látogatókat!

Kényelmes sétával, egy enyhén közepes emelkedőt kell "megmászni" a vár meghódításához. A vár egy jó állapotú rom, Látszik rajta, hogy van gazda, és próbálják karban tartani. Vannak omlások, vannak lezárt szakaszok, de összességében nagyon szép élmény bejárni. Egy épület a vár udvarán ugyan... de erre nem kell felfigyelni! Gyönyörködni kell a panorámában, meg kell nézni Wathay Ferenc végvári vitéz mellszobrát, meg kell érinteni a falakat, és megérezni a történelmünk egy dicső várának üzenetét a mai kor embere számára. Mi is ez az üzenet? Mindenkinek más. Ezt akkor és ott kell megérezni, megérteni, s magunkba fogadni.

Cseszenek látványosságai itt még nem érnek véget! Érdemes egy térképpel érkezni, mert számos csábító célpont van a közelben, melyet meg lehet nézni, be lehet járni!

A környék látnivalói a teljesség igénye nélkül: Cuha-patak, s völgye, Kő-árok, Kőmosó-szurdok, Ördög-árok, Eszterházy-bükkfa ...bővebben a község honlapján olvashat ezekről a célpontokról!

 

Értékelés *****

Annak ellenére, hogy én csak a várat láttam, azt kell hogy mondjam kihagyhatatlan kirándulási célpont. Erre a környék látnivalói garanciát nyújtanak!

 


<<--vissza a lap tetejére