Budapest ----> Nemeshany ~ 175 km

 

Nemeshany - Csizmadia Vízimalom

Bánd - Essegvár , Magyarpolány
 

 

Bánd -  a 8-as főút mentén szeretném felhívni a figyelmet egy várra, mely igaz, csak egy rom, de a tornya szépen magaslik a dombtetőn. Jómagam még nem mentem fel, de vissza fogok menni, és meg fogom mászni a várhegyet, hogy szétnézhessek, róla, s megnézhessem az Essegvárat!

Magyarpolány - Szintén a 8-as útról lehet a falut megközelíteni, melynek az egyik nevezetessége a több, mint 80 bakonyi tornácos házból álló (részben helyi részben országos) védett házsor. Lásd --->ITT

 

Nemeshany - Csizmadia Vízimalom

A faluban tábla hívja fel a malomra a figyelmet, mely az út mellett áll.

A kapun belépve, egy kedves idősödő úr fogadott, majd megmutatta a malom minden kis szegletét, elmagyarázta a berendezések működését, s eközben visszautaztunk az időben. Az utazás néhány állomása bizony szívszorító volt, hiszen a családja történetét osztotta meg velem. A történet a család drámája volt, ...elvették az Édesapjától a malmot,  de szerencsére nem hurcolták börtönbe, hanem maradhatott a helyi TSZ-nél örlőnek. Eközben végignézték a malom pusztulását. ...miután a gépeket széthordták, magtárnak használtak. Az épület lassan a falu szégyenévé vált. A malom feltámadása több tényezőnek is köszönhető. A család fejébe vette, hogy feltámasztja a malmot, sok kitartással elkezdődhettek a munkák. Felkutattak egy  kis malmot Herenden, melyet el akartak adni. Az utolsó percek egyikében sikerült az eredeti berendezéseit  megvásárolniuk, mely az államosítás korában valahogy elkerülte a vezetés figyelmét, és jött egy pályázat, melyen nyertek egy kis pénzt, elekezdődhettek a munkálatok, melyek az eredeti állapotot állították vissza. Kivételt ezalól a patak megléte, a kereket ma már sajnos egy villanymotor hajtja, hogy legalább az illúzió legyen meg.

A magam részéről ismételten csak köszönni tudom az vezetést, melyből áradt a szeretet, a hozzáértés, a szerénység, a büszkeség...

A malom szomszédságában állatsimogató várja a gyermekeket, de ha itt szeretne éjszakázni, szálláshelyben sincs hiány. 

Az utat folytathatja Sümeg felé! A folyamatosan szépülő, s épülő sümegi vár önmagában is fantasztikus program, de mivel én itt inkább a kevésbé ismert célpontokat népszerűsíteném, haladjon tovább Zalaszántó felé. Ha Zalaszántó, akkor Sztúpa, melyről a Sztúpáknál  már írtam. Ám Zalaszántón van a Kotsy vizimalom, mely ...A Csizmadia-malom hangulatától, stb. messze elmarad, de azért érdemes itt is megállni pár percre. A főúttol 2-3 perc séta.

 

 

Saját készítésű képek

 

Értékelés *****

Ha mennek a Balatonra, vagy jönnek a Balatonról, ha a 8-as úton autóznak valahová, de nem sietnek...

Véleményem szerint akár egy sümegi kiránduláshoz is bátran kapcsolják bármelyik célpontot. Mindegyik programnak van egy különös varázsa. 

 

<<--Vissza az oldal tetejére


 

Útvonal

Autóval:

Budapest - Székesfehérvár - Veszprém - Devecser - Nemeshany

 

Tájékoztató jelleggel

 

Busz: 

Budapest, Népliget - Székesfehérvár - 

Várpalota - Herend - Devecser - 

Nemeshany - (Sümeg)

 

 

 

booked.net

Flag Counter